fbpx
Inovatívne riešenia.

SNEZ | revitalizácia rekreačného objektu | Bratislava

Splynutie s prírodou.

rekreačný objekt

894 m2

8

REKONŠTRUKCIA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDŇOV IDEOVÝ NÁVRH

 

Náš návrh získal 3. miesto vo verejnej architektonicko-urbanistickej súťaži. Súťažný koncept vznikol v kolektívnej spolupráci s našimi kolegami z ateliéru Vadkerti Architekti. Základné atribúty návrhu vychádzali z troch prístupov – pokora k prostrediu, ekologický prístup a udržateľnosť návrhu aj vo vzťahu k prevádzke objektu.

HLAVNÝ KONCEPT

A. ZAČLENENIE DO PROSTREDIA -> B. NAVRÁTENIE ŽIVOTA -> C. UDRŽATEĽNOSŤ

 

A.ZAČLENENIE DO PROSTREDIA

Turisticky atraktívne prostredie Malých Karpát, prítomnosť vodného živlu, lanovky na Kamzík, križovanie lesných a cyklo chodníkov v blízkom okolí … To všetko prispieva k čulému životu v tejto lokalite a k potenciálu na rozmanité rekreačné využitie novej Snežienky.
Nevyhovujúci stav nadzemných konštrukcií pôvodného objektu neumožňuje ich rekonštrukciu, predpokladá sa teda asanácia. Šanca existuje na zachovanie základov, aj preto nový objekt rešpektuje pôdorysné dimenzie pôvodného. Je však oproti pôvodnému objemovo menší a snaží sa viac začleniť do okolitého lesného prostredia. Napriek tomu sa do neho zmestia všetky požadované funkcie a prevádzky. V rámci pôvodnej zastavanosti vzniká teda nový udržateľný objekt, ktorý je vo väčšej harmónii so svojim okolím.
Doplnením lávky z južnej strany dosahujeme plynulý prechod ponad obslužnú komunikáciu – z lesného prostredia na plató s parkovou úpravou, kde rátame s vegetáciou, lavičkami, prípadne inými interaktívnymi objektami. Organické tvarovanie plata vychádza z usporiadania vrstevníc v okolitom teréne. (morfológia prostredia)
Budovu lanovky zachovávame v nezmenenom stave, odporúčame však min. renováciu prístupových komunikácií a lávok.
Pôvodné asanované oceľové konštrukcie je možné znovu využiť na vytvorenie lavičiek, pomocných konštrukcií, príp. detských prvkov v rámci exteriéru v dotknutom území. (recyklácia vybraných konštrukcií)

 

B.NAVRÁTENIE ŽIVOTA

Prepojiť budovu vo viacerých úrovniach s terénom a využiť tak nielen vnútorné prevádzky, ale zapojiť aj celú strešnú rovinu do pobytovej plochy, bolo naším cieľom. Objekt vďaka tomu splýva so svojím okolím a dodáva mu novú kvalitu. Prístupný je zo všetkých strán, naprieč objektom je navrhnutá pasáž.
Variabilita prevádzok a pobytové mikropriestory na viacerých úrovniach vytvárajú vhodnú pôdu pre celoročné využitie. Hlavnou funkciou je turistická reštaurácia (bistro) so sezónnou terasou. Stravovaciu funkciu vhodne dopĺňa požičovňa so servisom športových potrieb a infocentrum. V prednej časti sme umiestnili veľký otvorený priestor – sálu vhodnú na multifunkčné využitie – napr. škôlka v prírode, prezentačný priestor, galéria, herňa a pod.
Priestor na 2.N.P. je schodiskom prepojený s dolnou časťou, môže tak variabilne slúžiť ako pre účely rozšírenia gastra (vyhliadková časť turistickej reštaurácie), alebo ako menšia multifunkčná sála č. 2 pre rôzne využitie.
Obnovená Snežienka už nebude tvoriť objemnú bariéru v lesnom prostredí. Takmer celý pôdorys 2.NP tvorí plató s parkovou úpravou a mobiliárom pre návštevníkov. Naším zámerom bolo rešpektovať existujúce komunikačné trasy, posilnili sme však prístup z južnej strany novou pešou lávkou ponad existujúcu obslužnú komunikáciu, ktorú zachovávame. Rozšírili sme a tvarovo prehodnotili nástupné schodisko od riečky Vydrica a pod platóm sme vytvorili pasáž. V návrhu sme zvážili aj prítomnosť lesných cyklochodníkov a samotných cyklistov a teda v rámci oboch podlaží boli umiestnené dostupné cyklostojany. Bezbariérovosť od obslužnej komunikácie je riešená pomocou miernych rámp. Objekt je tak prístupný pre návštevníkov z ktorejkoľvek strany a zároveň je z neho možné pozorovať prírodu na všetky strany.

 

C.UDRŽATEĽNOSŤ

Prírodný element je výrazne prítomný v celom okolitom prostredí, preto navrhovaný objekt do neho vstupuje udržateľným konceptom aj rešpektujúcim materiálovým riešením. Použité stavebné materiály ako sú drevo, kov, sklo a betón sú trvácne, s prírodou však nebojujú, nechávajú sa ňou obklopiť až pohltiť.
Udržateľnosť riešenia spočíva najmä v zelených exteriérových plochách, ktoré slúžia na pobyt návštevníkov, ale aj na zadržiavanie vody v prostredí. Takisto pomáhajú znížiť spotrebu energie. Odpadová voda sa filtruje v prírodnej koreňovej čističke odpadových vôd a spätne sa využíva na splachovanie (prípadne zavlažovanie). Veľkoplošné presklené plochy pomáhajú prijímať tepelné a slnečné zisky v svažitom severne orientovanom objekte. Menší objem navrhovaného objektu znamená rovnako nižšie náklady na prevádzku.

PÔDORYSY – 1.N.P.  a 2.N.P.


 

 

Mám záujem o projekt

INFO

typ projektu: revitalizácia lokality Snežienka, arch.-urban. súťaž
lokalita: Bratislava, Železná Studnička
plocha pozemku: 7613 m2
zastavaná plocha: 684 m2
úžitková plocha: 894 m2
rok: 2020
autori: Ing.arch. Martin Donoval
Ing.arch. Pavol Vadkerti
Ing.arch. František Dorko
Ing.arch. Marek Kľučár
Bc. Zuzana Kopiláková

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM







captcha