fbpx
Inovatívne riešenia.

kino palace | transformácia na multifunkčný objekt | Nitra

Transformácia pamiatky bývalého kina na moderné multifunkčné priestory.

budova kina

660 m2

5

REKONŠTRUKCIA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDNE IDEOVÝ NÁVRH

 

Súťažný návrh vznikol v kolektívnej spolupráci s našimi kolegami z ateliéru Vadkerti Architekti. K návrhu sme pristupovali s maximálnou mierou ekologického prístupu a udržateľnosti.

 

ANOTÁCIA

Dnešný vzhľad riešeného objektu je oproti pôvodnému návrhu architekta Weinwurma zmenený. Základným princípom nášho prístupu k pamätihodnosti je odstrániť nánosy, ktoré nedosahujú adekvátnu kvalitu pôvodného návrhu a sú z neskorších období. Pod vrstvami nánosov je stále Weinwurmov charakteristický puristický výraz, vychádzajúci z účelu stavby. Chceme prinavrátiť čistotu v pôdoryse a jasnú dispozíciu vzájomných vzťahov pre nové funkcie, ktoré sa pravdivo odzrkadlia aj do nového výrazu. V interiéri ukazujeme pôvodnú konštrukčnú kostru stavby. Z pôvodných hodnotných prvkov sa veľa nezachovalo. Na uličnej fasáde ukazujeme vo dvoch vrstvách pôvodný aj neskorší výraz stavby metódou čítanky vývoja objektu.

 

KONCEPT

ARCHITEKTÚRA
Bývalé kino Palace od architekta Weinwurma prešlo od svojho vzniku niekoľkými úpravami a zmenami. Súčasný vzhľad objektu sa výrazne zmenil oproti pôvodnému návrhu architekta. Naším základným prístupom k objektu bolo odstránenie nánosov stavby pochádzajúcich z neskorších období a nedosahujú adekvátnu kvalitu pôvodného návrhu. V našom návrhu zachovávame pôvodný objem objektu. V exteriéri pracujeme s dvomi fasádami. Na uličnej fasáde ukazujeme v dvoch vrstvách pôvodný aj neskorší výraz stavby metódou čítanky vývoja objektu. Návrh fasády nad hlavným vstupom, samotný hlavný vstup a fasáda parteru odkazuje na pôvodný koncept architekta Weinwurma z roku 1925. Nejde však o jeho kópiu, nakoľko náš návrh zohľadňuje aktuálnu funkčnú náplň. Túto časť fasády ako pôvodnú vrstvu navrhujeme v omietke bielej farby. Členenie nových okien, šambrány, červeno-biele terazzo na schodisku a obklad stien hlavného vstupu odkazujú na farebnosť, materiály a dekoratívne prvky používané v danom období architektom Weinwurmom. Druhá časť fasády na poschodí je z neskoršieho obdobia, preto sme ju stvárnili v omietke s výraznejšou štruktúrou a vo farebnosti lomenej bielej. Nové okná sú jednoduché bez členenia rozmiestnené v pravidelnom rytme so šambránami tmavo-šedej farby surovej ocele. Fasáda na západnej strane je orientovaná do úzkej prieluky. Keďže v bezprostrednom okolí je málo zelene, navrhujeme na rovnakej pozícii ako je tomu teraz, novú vertikálnu zeleň na stene. Význam novej vertikálnej zelene v kontexte klimatických zmien bude určite pozitívny. Vhodným spôsobom bude dopĺňať hlavnú uličnú fasádu.


DISPOZÍCIA
Hlavné priestory prízemia sú multifunkčná sála a priestor kaviarne. Oba priestory nadväzujú na hlavný vstup, vstupný foyer s novým OBRÁTENÝM schodiskom a toaletami. V pravej časti dispozície je vstupný priestor pre účinkujúcich a imobilných, sklad pre kaviareň, nové schodisko s plošinou a sklady pre multifunkčnú sálu. Podlahová rampa prepája úroveň vedľajšieho vstupu a multifunkčnej sály s úrovňou foyer kde sú toalety aj pre imobilných. Na poschodí navrhujeme priestor pre recepcie, výstavy a workshopy, zázemie pre účinkujúcich a kaviareň. Je tu miestnosť pre réžiu vrátane doplnkových priestorov a miestnosť vzduchotechniky. V suteréne navrhujeme technickú miestnosť a sklad.

PÔDORYS PRÍZEMIA

PÔDORYS POSCHODIA

PÔDORYS SUTERÉNU

FUNKČNÁ SCHÉMA


MATERIÁLY
Odstránením existujúcich nánosov v interiéri navrhujeme obnažiť všetky stropné železobetónové konštrukcie, pričom ich tektoniku a štruktúru začleňujeme do interiérového návrhu. Pozdĺžna stena na severnej strane bude mať z interiéru odstránenú pôvodnú povrchovú úpravu, čím sa obnaží pôvodné tehlové murivo, ktoré bude hlavne v multifunkčnej sále v kombinácii s interiérovým osvetlením silným výrazovým interiérovým prvkom. Nové materiály navrhujeme ako recyklovateľné. Ide o organický kompozitný materiál interiérových priečok a obkladov, tmavo-šedá surová oceľ lodžie, pomocného schodiska a zábradlí, polopriehľadné štruktúrované sklo, kamenná dlažba a liata betónová podlaha.

EXTERIÉR
Riešený objekt sa nachádza na Radlinského ulici, ktorá je súčasťou pešej zóny historického centra s regulovaným pohybom vozidiel rezidentov a zásobovania. Problémom ulice sú úzke chodníky a výškový rozdiel medzi úrovňou cestnej komunikácie a chodníkmi. Je to bariéra pre plnohodnotné využitie celej šírky ulice. Preto navrhujeme do budúcna zaoberať sa myšlienkou zjednotenia výšky cesty a chodníkov s napojením na Štefánikovú triedu. Vznikne tak možnosť realizovať pozdĺžne ostrovčeky so zeleňou vrátane oddychových zón pre sedenia nielen pre navrhovaný nový kultúrny bod mesta Nitra ale aj iné obchodné prevádzky. Peší pohyb vrátane pohybu bicyklov bude pohodlný a bezbariérový.

 

 

Mám záujem o projekt

INFO

typ projektu: rekonštrukcia budovy bývalého kina, súťaž
lokalita: Nitra, Radlinského ul.
plocha pozemku: 433 m2
zastavaná plocha: 433 m2
úžitková plocha: 660 m2
rok: 2019
autori: Ing.arch. Martin Donoval
Ing.arch. Pavol Vadkerti
Ing.arch. František Dorko
Ing.arch. Marek Kľučár
Bc. Daniela Mačuhová

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM







captcha