fbpx
Inovatívne riešenia.

interiér mezonetu Tichá | rekonštrukcia | Bratislava

Priestranný aj útulný mezonet.

interiér

171 m2

6

NOVOSTAVBA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDŇOV IDEOVÝ NÁVRH

 

 

KONCEPT

Netradičná rekonštrukcia dvoch bytov v bratislavskom Starom meste, zlúčením ktorých vznikol priestranný otvorený interiér. Počiatočná jednoduchá myšlienka klientov na rozšírenie bývania spojením 2 bytov sa premenila na dobrodružné hľadanie vyhovujúceho konceptu. 20-ročná stavba z konca 90-tych rokov nám nedarovala nič zadarmo a prekvapila počas realizácie mnohými odchýlkami od pôvodnej dokumentácie – niekedy aj zásadnými. Napriek tomu sa nám podarilo dodržať navrhnutý koncept interiéru takmer na 100%. Bývanie, ktoré takto vzniklo, vnieslo do priestoru jedinečnú atmosféru a pocit loftového priestoru.

Obidva byty si zachovali svoj vstup do interiéru, no zároveň sa prepojili vnútorným čiastočne kruhovým schodiskom. Spodné podlažie sa zmenilo na výlučne nočnú zónu, horné podlažie na otvorený takmer loftový priestor s dennou zónou.

Po vstupe hlavným vchodom na spodnom podlaží sa ocitneme v predsieni so schodiskom, ktoré priestoru dominuje. Interiérové schodisko bolo zároveň asi najväčšou výzvou projektu, nie len po konštrukčnej stránke, ale i dizajnovej. Je to najväčší prvok v interiéri, z oboch podlaží ho môžete vnímať z celej dĺžky priestoru. Našou snahou bolo urobiť ho skutočne jedinečným.

Detskú izbu a hernú časť je možné odčleniť posuvnou stenou. Deťom bola ponechaná značná časť poschodia, čo bol od začiatku spoločný zámer. Vďaka tomu vznikla nápaditá detská izba, čo podnecuje kreativitu detí a nabáda k aktivite. Magnetická tabuľová stena s otvorom pre šmykľavku, hojdačka, lezecká stienka a veľa iného.

Obe podlažia majú svoju kúpeľňu. Dolná kúpeľňa má otvorený sprchovací kút, horná vaňu. Každá kúpeľňa je materiálovo vyriešená trochu inak, no so spoločnými prvkami, čo bol zámer. Celkovo pôsobia obe veľmi vzdušne a nadčasovo.

Krásna a nadčasová kuchyňa mezonetového bytu v Starom Meste. Prvok medenej knižnice zo zadnej strany ostrova inak minimalistický priestor oživuje. Kuchyňa je pomerne veľká, v tvare „L“ s ostrovnou časťou. Jeden segment sa skladá z vysokých skriniek a posuvných dvierok kde je ukrytý kotol – povrch z jaseňa. Druhá nízka časť s drezom (ružovým – na žiadosť klientov) je v hnedo-sivom dekore s jemnou textilnou štruktúrou. Dominantným sa v priestore stal priestranný ostrovček s indukčnou varnou doskou. Zo zadnej strany kuchynského ostrova je umiestnená medená knižnica z kovolaminátu. Ten je použitý aj na prvkoch v obývacej izbe. Pracovná doska z umelého kameňa – Technistone v hnedo-sivom dekore.

Jedálenskú časť sme navrhli s rozkladacím stolom a príjemnými tmavomodrými stoličkami značky Made.

Pri našich interiéroch je to už tak trochu pravidlom, že nezostávame pri jednom interiérovom štýle, ale väčšinou ide o kombináciu viacerých. V živote nie je nič len striktne čierne alebo biele, rovnako aj pri interiéroch sú to odtiene rôznych farieb a štýlov. Podstatné je, aby sa v nich klienti cítili príjemne, pohodlne, jednoducho u seba doma. Nájdeme tu určite prvky škandinávske, industriálne aj minimalistické.

 

MATERIÁLY

breza / žlto-zelená NCS farba meď / Technistone Technistone / textilná štruktúra

 

Podlaha v celom obytnom priestore má jednotný povrch z jemne bieleného dubu. Prevažná časť drevených stolárskych prvkov má brezový povrch, len v kuchyni je použitý aj druhotný dekor z jaseňa (na žiadosť klientov). Akcentujúcim materiálom je medený kovolaminát. Schodisko ako dominujúci prvok celého mezonetu má špeciálny RAL odtieň v svetlej žlto-zelenej farbe, nástupnice sú zo svetlej brezovej preglejky, zábradlie v antracitovej farbe.

Spodná kúpeľňa – obklad a dlažba z gresu, svetlosivá farba s jemne cementovým vzhľadom. Zadná stena zo zeleného keramického obkladu s drobným reliéfnym štvorčekovým povrchom. Špárovačka v kontrastnej farbe.

Horná kúpeľňa – dlažba je rovnaká ako v spodnej kúpeľni s cementovým vzhľadom(50x50cm), ale na stenách sme sa trochu pohrali so štruktúrami, ktoré dodávajú vďaka prirodzenému svetlu krásny priestorový dojem. Obklady – biely 3D obklad s hexagonálnou štruktúrou (80x40cm) a štvorcový tmavo-zelený obklad s jemnou štvorčekovou štuktúrou (viditeľnou najmä z blízka) a s výrazným špárovaním (25x25cm). Batérie sú zo série Hansgrohe Pura Vida, kúpeľňové riadátory v oboch kúpeľniach sú od českého výrobcu ISAN.

-svietidlá – Foscarini
-doplnky – Norman Copenhagen, Made, Ferm Living
-sedací nábytok – Made, ROM
-kuch. spotrebiče – Siemens

 

Mám záujem o projekt


PÔDORYS

PÔDORYS 1. NADZEMNÉHO PODLAŽIA

PÔDORYS 2. NADZEMNÉHO PODLAŽIA


INFO

typ projektu:  interiér bytu, rekonštrukcia, spojenie 2 bytov
lokalita:  Tichá ulica, Bratislava – Staré mesto
úžitková plocha:  171 m2
návrh:  2018
realizácia:  2018-2019

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM







captcha