fbpx
Inovatívne riešenia.

dom ATR | Rusovce

Moderné bývanie v súlade s prírodou.

rodinný dom

135,4 m2

4

NOVOSTAVBA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDNE IDEOVÝ NÁVRH

 

 

KONCEPT

Podobu rodinného domu v úvode zadefinoval rovinatý charakter prostredia bratislavskej mestskej časti Rusovce. Okolitá príroda v podobe Chránenej oblasti Dunajské Luhy, prítomnosť Rusovského jazera a Rusovského ramena predurčila projekt, ktorý bude šetrný k prírodnému prostrediu.

Napriek väčšiemu pozemku sme sa s klientami dohodli, že celková plocha domu bude dosahovať racionálne parametre. Jednou z hlavných požiadaviek bolo docieliť pocitovo síce veľký, otvorený priestor vilového charakteru, no pri zachovaní skôr úspornejšieho prístupu. Dôraz sme tak naopak kládli najmä na kvalitatívny a ekologický prístup k výstavbe a prevádzke domu. Dom budú obývať celkovo 4 osoby a pes, plošne bude plne postačovať potrebám celej rodiny.

Základný priestorový koncept objektu sa odvinul zo štyroch priestorových objemov, ktoré výškovo postupne gradujú.
Prvý najnižší celok tvorí parkovacie státie. Tvorí ho ľahká drevená konštrukcia strechy položená na subtílnych oceľových stĺpoch. Parkovacie stojisko je hmotovo oddelené od zvyšku domu.
Druhý objemový celok tvorí vstupná časť domu spolu s technickým zázemím, kuchyňou a jedálňou. Vstup cez závetrie je prístupný zo severnej, resp. severozápadnej strany.
Tretiu časť tvorí obývacia miestnosť, ktorá je výškovo trochu zdvihnutá, kvôli komfortu samotného priestoru. V tejto časti je zároveň priznaná drevená konštrukcia stropu. Tá tvorí výrazný vizuálny prvok priestoru. Obývacia izba je orientovaná veľkým presklením do priestornej záhrady, čiže juhozápadným smerom. Objem tejto časti je vysunutý najviac smerom do záhrady čo umožnilo vytvorenie átria uzavretého z troch strán. Štvrtá strana je síce otvorená do ulice, no potrebnú mieru súkromia si môžu obyvatelia domu navoliť pomocou posuvnej perforovanej steny. Zo strany kuchyne, obývacej izby a čiastočne aj od schodiska je átrium presklené, to umožňuje skvelé vizuálne prepojenie celého domu.
Štvrtá, nočná časť domu, je najvyššia, rozdelená do dvoch podlaží. Na prízemí sa nachádzajú 2 samostatné menšie spálne s kúpeľňou a schodiskom. Na poschodí je priestor ponechaný veľkorysejšie pre priestrannú rodičovskú spálňu s walk-in šatníkom a samostatnou rodičovskou kúpeľňou. Pri schodisku je ponechaný voľný priestor slúžiaci ako oddychová, resp. čítacia zóna. Všetky spálne sú orientované na juhovýchodnú stranu.

S koncepciou domu sme navrhovali súbežne aj interiér, takže opäť sme dosiahli jeden kvalitný a kompaktný celok.

 

EKOLOGICKÝ PRÍSTUP

V rámci ekologického prístupu sme zohľadnili niekoľko faktorov:
1. Rodinný dom je primerane veľký, aby postačoval potrebám rodiny. To sa prejaví vo výsledku nielen vo vstupných nákladoch, ale aj v nákladoch na prevádzku domu. Priamo to teda súvisí aj s nižšou spotrebou surovín na výstavbu a energií na celkovú prevádzku.
2. Objekt zaberá prírodnú plochu, ktorú sa snažíme spätne navrátiť v podobe vhodne zvolených povrchov a konštrukcií. Piatu fasádu v prevažnej miere tvoria extenzívne zelené strechy, ktoré znižujú dopad na životné prostredie – teplotu strechy a zadržiavanie dažďovej vody na mieste.
3. Súvislé spevnené plochy sú riešené prevažne zatrávňovacou dlažbou.
4. Zadržiavanie dažďovej vody je zároveň technologicky vyriešené jej zberom do podzemného zásobníka s prepadom do vsakovacích jám. Dažďovú vodu je možné po prefiltrovaní spätne využiť ako úžitkovú vodu na pranie a na polievanie záhrady.
5. Predzáhradku tvorí okrasná záhrada, časť záhrady za domom je pobytová, no väčšia časť pozemku je ponechaná ako prírodná záhrada s prirodzeným výberom rastlín nachádzajúcich sa v okolí. To je výhodné ako pre pestrosť drobných živočíchov tak aj pre zadržiavanie vlahy.
6. Konštrukcia rodinného domu je navrhnutá ako drevostavba z kvalitných CLT panelov, teda masívnych drevených stien. Zateplený je fúkanou celulózou a fasádu tvorí kombinácia termodreva bez povrchovej úpravy (časom zosivie) a lícovej tehly. Miestami sa objavujú prvky z corténového plechu. Všetko sú to prírodné materiály, ktoré je možné recyklovať.
7. Vnútorné povrchy sú ponechané prevažne bez povrchovej úpravy. To znamená, že CLT panely sú priznané aj z interiéru v prirodzenej podobe bez omietania – nie len že vizuálne obohacujú priestor, ale aj príjemné voňajú. Vnútorné priečky navrhnuté ako tehlové konštrukcie, ktoré zároveň slúžia ako akumulačný materiál. Podlaha na prízemí bude z mikrocementovej stierky, na hornom podlaží masívna drevená podlaha.
8. Dobre zateplenú stavbu založenú na penovom skle bude vykurovať podlahové nízkoteplotné kúrenie. Na ohrev vody – úžitkovej aj vykurovacej – bude slúžiť solankový zemný výmenník.
9. Dom bude mať urobenú prípravu na fotovoltaické články pre využitie do budúcnosti.
10. Pri stavbe bude snaha minimalizovať množstvo vzniknutého obalového odpadu.

 

Mám záujem o projekt


PÔDORYS

PÔDORYS PRÍZEMIA

PÔDORYS POSCHODIA

SITUÁCIA


INFO

typ projektu: návrh RD a interiéru, novostavba
lokalita: Bratislava – Rusovce
konštrukcia: drevostavba z CLT panelov
plocha pozemku: 13 árov
zastavaná plocha: 128,7 m2
úžitková plocha: 135,4 m2
rok: 2018-2019

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM







captcha