fbpx
Inovatívne riešenia.

dom MDNL | Dunajská Lužná

Dom s recyklovanou fasádou.

rodinný dom

143,2 m2

5

REKONŠTRUKCIA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDŇOV IDEOVÝ NÁVRH

 

 

KONCEPT

Starší neudržiavaný rodinný dom v Dunajskej Lužnej sme sa rozhodli spoločne s klientom zachovať a nenavyšovať jeho zastavanosť. Nedostatočnú plochu prízemia sme rozšírili zobytnením podkrovia.

Našim zámerom bolo, aby rodinný dom zapadal do prostredia, no zároveň aby bol jeho charakter v rámci ulice jasne čitateľný. Pôvodnú strechu bolo potrebné zvýšiť, pre účely obytného podkrovia. Tvar strechy sme sa však rozhodli riešiť ako kombináciu šikmej a plochej strechy. Majiteľ je vášnivý zberateľ automobilových veteránov, preto potreboval k domu pristavať aj samostatnú priestrannejšiu garáž, kde sa bude môcť tomuto hobby naplno venovať. Priestorovo dopĺňa uličný pohľad a vytvára prechod medzi ňou a samotným domom smerom do záhrady.

Dom má murovanú konštrukciu s dreveným krovom. Veľká časť fasády je riešená ako prevetrávaná s využítím recyklovanej tehly, zvyšok je z kontaktnej fasády. Hmotovo je rozdelený na dva objemy. Predný trakt je 2-podlažný (resp. 1+podkrovie), zadný trakt prízemný s vegetačnou strechou.

Prístup na pozemok je zo západnej strany, vstup do domu z južnej strany približne v strede dispozície. Stredná časť slúži ako komunikačné jadro – predsieň so šatníkom a technologickou časťou, chodba, schodisko a toaleta.
Z chodby je prístupná spacia časť s priestranným šatníkom a vlastnou kúpeľňou – nachádza sa v prednom trakte. Voľne prístupná je aj denná časť domu s kuchyňou, jedálňou, obývacou izbou s krbom. K tomuto priestoru prislúcha aj priestranná terasa s letnou kuchyňou, ktorá sa nachádza na východnej strane.
Schodisko sprístupňuje podkrovie domu, ktoré slúži najmä ako nočná zóna so spoločnou kúpeľňou. Nachádza sa tu aj pracovný priestor s veľkou knižnicou. Svetlo prichádza prevažne cez strešné okná a veľký svetlík v chodbovej časti.

 

 

EKOLOGICKÝ PRÍSTUP

Celkový koncept domu zároveň zohľadňuje ekologický aspekty:

1. Celková rekonštrukcia domu nie je práve jednoduchšia voľba, ale je určite šetrnejšia k životnému prostrediu.
2. Hlavná časť fasády domu je navrhnutá s použitím recyklovaných plných pálených tehál – pôsobia autenticky a znižujú uhlíkovú stopu výstavby.
3. Ploché strechy navrhujeme ako extenzívne vegetačné – napomáhajú izolácii domu, udržiavajú príjemnú klímu, zadržiavajú vodu v prostredí a nezvyšujú okolitú teplotu vzduchu.
4. Šikmé časti striech zbierajú dažďovú vodu do podzemnej nádrže v záhrade. Tá bude použitá nie len na polievanie záhrady ale aj na splachovanie toaliet.
5. Viac spôsobov vykurovania znamená čiastočnú energetickú nezávislosť a sebestačnosť domu. Plynový kotol ako počiatočný spôsob je alternovaný ohrevom vodného média cez tepelné čerpadlo. Tretím doplnkovým spôsobom je možnosť zakúriť si v krbe a podporiť tepelnú pohodu vo veľmi chladných dňoch v roku.
6. Chladiace stropy na 1. podlaží s využitím vody zo studne sú v letných mesiacoch ideálnou alternatívou klimatizácie. Klimatizačné jednotky sú osadené len v podkroví domu.
7. Výmena vzduchu pomocou rekuperačného zariadenia (so spätným získavaním tepla) je už takmer nevyhnutnosťou pri pasívnych domoch. Nie len znižuje straty tepla, zaistí aj neustálu výmenu vzduchu za kvalitný vzduch bez peľov, prachových častí a pod. Permanentný prísun čerstvého vzduchu zamedzí zvyšovaniu CO2 v interiéri. Zvyšuje tak komfort majiteľa aj prospieva zdraviu.
8. Inteligentné ovládanie / riadenie domu zároveň zabezpečí efektivitu a optimálne nastavenie všetkých technológií a prevádzky rodinného domu.

 

Mám záujem o projekt


PÔDORYS

SITUÁCIA


INFO

typ projektu: rodinný dom, rekonštrukcia, pasívny koncept
lokalita: Dunajská Lužná
konštrukcia: murovaná
plocha pozemku: 1176 m2
zastavaná plocha: 119,7 + 108,5 m2 (dom+garáž)
úžitková plocha: 143,2 + 91,9 m2 (dom+garáž)
rok: 2019-2020

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM







captcha