Komplexné riešenia bez experimentov.

rodinný dom | rekonštrukcia a dostavba | Devín

Namiesto výstredného zovňajšku splynutie s prostredím, funkčnosť a dôraz na detail.

rodinný dom

105 m2

8

REKONŠTRUKCIA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDNE IDEOVÝ NÁVRH

 

 

KONCEPT

Projekt sa nerodil ľahko už od svojho začiatku v roku 2016, no predurčil návrh na opakované hľadanie „správnej“ osnovy bývania pre jej majiteľa. Neveľký svahovitý pozemok, prísnejšie zaregulované stavebné podmienky územia, požiadavky investora a zložitejšie susedské vzťahy veľmi „napomohli“ dlhšiemu časovému horizontu. Toto postupné cibrenie kvalitatívneho riešenia výslednej podobe rodinného domu bezpochyby prospelo, i keď to znamenalo zvýšené úsilie na všetkých zúčastnených stranách.

Rodinný dom stojí na menšej parcele s úchvatným výhľadom z kopca nad Devínom. Pôvodná záhradná chatka nebola nikdy dostavaná, no na jej základoch vzrástol nový projekt tentoraz už s trvalým účelom bývania. Existujúca hmota bola dôkladne posúdená a zachovala sa v max. možnej miere. Napriek tomu veľká časť domu sa doplnila, aby vyhovala novým požiadavkám. Objekt s pôdorysnými rozmermi necelých 6×6 m bol predĺžený pozdĺž hranice pozemku o 7,5 m, čo bolo maximum, ktoré dovoľovala regulácia územia.

Jednoduchý tvar domu bol zvolený zámerne, aby zapadol príjemne a nenásilne do prostredia a nechal tak vyniknúť krásnej prírodnej scenérii a výhľadu. Namiesto výstredného vzhľadu sme sa sústredili na max. využitie svahovitého pozemku, funkčnosť interiéru, krásne výhľady, ktoré Devín poskytuje a veľa drobných detailov na spríjemnenie života v dome.

Z chatky sme ponechali aj suterén, pôvodne prístupný z obytného priestoru. Prístup sme však vytvorili z exteriéru, z technických dôvodov prevažovali pozitíva. Suterén zostal ako technické zázemie domu a sklad. Prízemie domu po novom slúži v prevažnej miere ako denná zóna, doplnená o hygienický priestor a menšiu spálňu. Zvyšok prízemia tvorí prepojený interiér s obývacou izbou, jedálňou a kuchyňou za ktorou sa nachádza schodisko.
V podkroví nebolo možné využiť celý podlažný priestor kvôli prísným regulatívom. Vďaka tomu vznikla nad obývacou izbou otvorená galéria, priestranná spálňa a hlavná kúpeľňa.

Súčasne s koncepciou domu sme navrhovali aj interiér ako neoddeliteľnú súčasť kvalitného riešenia. Takýmto spôsobom sme dokázali využiť všetky plusy aj nedostatky existujúcej stavby a dosiahnuť vydarený výsledok, z ktorého budú mať obyvatelia rodinného domu radosť dlhé roky.

Celý návrh interiéru rodinného domu je možné vidieť TU.

„Podarilo sa nám vytvoriť priestor, v ktorom sa budú jeho majitelia cítiť každý deň príjemne, budú si užívať jeho kvality a postupne objavovať množstvo detailov a jedinečných zákutí domu. “ Ing.arch. Martin Donoval

 

Mám záujem o projekt


PÔDORYS

PÔDORYS PRÍZEMIA

PÔDORYS PODKROVIA


INFO

typ projektu:  návrh RD a interiéru, rekonštrukcia a dostavba
lokalita:  Bratislava – Devín
úžitková plocha:  105 m2
rok:  2016-2019

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM