Komplexné riešenia bez experimentov.

rodinný dom | rekonštrukcia | Horné Pršany

Krásne prostredie, zložitý pozemok a potenciál rodinného domu využitý naplno.

rodinný dom

108,8 m2

4

REKONŠTRUKCIA ÚŽITKOVÁ PLOCHA TÝŽDNE IDEOVÝ NÁVRH

 

 

KONCEPT

Návrh rekonštrukcie rodinného domu na strednom Slovensku. Objekt menšieho rodinného domu je umiestnený v kopcovitom teréne Kremnických vrchov v obci Horné Pršany v blízkosti Banskej Bystrice. Pôvodný objekt stál na zložito usporiadanom pozemku a dlhodobo bol nevyužívaný. Ukrýval však potenciál, ktorý v ňom noví majitelia už od začiatku videli.

S klientmi sme si sadli od prvého stretnutia. Pri úvodných rozhovoroch nám špecifikovali svoju jasnú predstavu, no zároveň do nás vložili dôveru, že ich pohľad posunieme ďalej. A tak sa aj stalo.

Prístup na pozemok je z dvoch strán. Zo severu aj z juhu. V zimnom období nie je južná komunikácia udržiavaná, prístup sme teda zvolili zo zadnej severnej strany domu.

rodinny-dom-rekonstrukcia-horne-prsany-ideova-schema-od-architekta-moderny-dizajn-archilab

Pri návrhu rekonštrukcie domu sme sa snažili zachovať maximum z charakteru aj z konštrukcií pôvodného objektu – pôvodné základy, nízky skladový priestor v suteréne objektu (prístupný z exteriéru) a kamenné obvodové múry sa podarilo ponechať. Zvyšok bolo nutné vymeniť a preriešiť s pridaním dodatočného priestoru. Zdvihli sme hrebeň strechy a z juhovýchodnej strany sme vysunuli konštrukciu čiastočne nad terasu. Túto časť sme naviac ponechali s plochou strechou. Zo severnej strany sme vysunuli strešnú rovinu ponad vstupnú časť, kde vzniklo závetrie a uzavretá veranda s odkladacím priestorom.

Vnútorný priestor sme podľa požiadavky majiteľov maximálne otvorili a presvetlili. Celé prízemné podlažie tvorí dennú časť rodinného domu. Je rozdelené na zázemie a otvorenú obytnú kuchyňu. Keďže prízemie má v dôsledku hrubých stien z kameňa len necelých 50 m2, využili sme koncept mlynárskeho schodiska na úsporu miesta. Pôvodnú betónovú terasu na východnej strane rekonštruovaného objektu sme nahradili väčšou z ľahkej drevenej konštrukcie.

rodinny-dom-rekonstrukcia-horne-prsany-rezopohlad-od-architekta-moderny-dizajn-archilab-01

Podkrovný priestor sme navrhli ako maximálne vzdušný a flexibilný. Základ tvorí spálňa a detská izba, medzi nimi sa nachádza priestranná kúpeľňa. Vďaka posuvným priečkam je priestor obohatený o pracovný kút a hernú zónu pre mladého pána.

Farebný a materiálový koncept fasády sme zvolili jednoduchý – betón, drevo a biela omietka. Ako bonmot sme použili výraznejšiu farbu okien, ktorá bude použitá aj na niektorých prvkoch v interiéri.

 

Mám záujem o projekt


PÔDORYS

rodinny-dom-rekonstrukcia-horne-prsany-podorys-prizemie-od-architekta-moderny-dizajn-archilab

PÔDORYS PRÍZEMIA

rodinny-dom-rekonstrukcia-horne-prsany-podorys-podkrovie-od-architekta-moderny-dizajn-archilab

PÔDORYS PODKROVIA


INFO

typ projektu:  rekonštrukcia a dostavba rodinného domu
lokalita:  Horné Pršany (Banská Bystrica)
plocha pozemku:  519,0 m2
zastavaná plocha:  76,2 m2
úžitková plocha:  108,8 m2
rok:  2016

 

KONTAKT

 

ARCHILAB
Architektonický a interiérový ateliér

Kupeckého 516/3, 821 08 Bratislava
info@archilab.sk
+421 907 843 986

 

 

IČO: 45 244 294
DIČ: 107 974 1333
Zaujali sme Vás?

NAPÍŠTE NÁM